Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatieMelding niet meer tonen

CI-Community workshop

Zelf interactieve werkvormen toepassen in verandertrajecten

CI-facilitators van verschillende foodbedrijven komen regelmatig op initiatief van ARV Group samen om kennis te delen en ervaring uit te wisselen op het gebied van Change Management en Continuous Improvement. De leden van de CI-Community gingen op donderdag 8 maart jl. aan de slag met de vraag: 'Wanneer en hoe pas je interactieve werkvormen toe in verandertrajecten?'

Uitgangspunt van de workshop waren de business doelen van de deelnemers én de situatie van hun team en het proces. Teamdynamiek, onderlinge verhoudingen en de diverse vormen van interventie en interactie om verandertrajecten te doen slagen kwamen aan bod.  

Om gedragsverandering te bereiken, kun je uiteraard een boodschap verpakken in een e-mail, een app-bericht, een Powerpoint of een mondelinge toelichting. Maar kies je voor een interactieve werkvorm, dan vergroot je de betrokkenheid van het team en de impact op het gewenste gedrag. Hierdoor worden teams of samenwerkingen effectiever, met positieve prestaties en bedrijfsresultaten als gevolg. De workshop ging in op de toepassing van interactieve werkvormen en bestond uit 3 delen:

  • De Lean Game
    Tijdens deze praktijkgerichte game werd de kracht van echt teamwork ervaren. De Lean principes, waaronder Pull, en het elimineren van de acht verspillingen kwamen aan bod. Deelnemers vonden bovendien antwoord op vragen als: Wat maakt dat we betrokken en gemotiveerd zijn in deze game en ons bewust worden van de mogelijkheden die we kunnen vertalen naar onze praktijk?
  • Praktisch denkkader
    Welke interactieve werkvormen passen bij welk doel, bij welke situatie en bij jezelf als CI-facilitator? Een praktisch denkkader hiervoor werd aangereikt en enkele concrete voorbeelden van interactieve werkvormen werden gedeeld.
  • Zelf bedenken van geschikte interactieve werkvormen
    De CI-facilitators gingen vervolgens met hun eigen werksituatie aan de slag. Met hun bedrijfsdoel voor ogen en aan de hand van een gestructureerde analyse bedachten zij de beste interactieve werkvorm om de situatie en het gedrag van collega's te beïnvloeden

De deelnemers van de CI community hebben de workshop als leerzaam, praktisch toepasbaar en inspirerend ervaren. En nog belangrijker: ze hadden direct zin om met hun nieuw opgedane kennis en ervaring aan de slag te gaan!

Wil je ook kennis en ervaring uitwisselen en jezelf ontwikkelen op het gebied van Change Management en Continuous Improvement? Neem dan contact op met Martijn Cazemier. 


Publicatiedatum 19 maart 2018
Meer weten? Martijn Cazemier 06-27 86 77 57